En mästare hyllas!
 
 Till bildspel 1

 Till bildspel 2

 Till bildspel 3

 Till bildspel 4

 Till faktasidan
Perfektionisten och sulkykonstnären Berndt Lindstedt fyller 70 år. Evigt unge Berndt Lindstedt är still going strong även om han lämnade tävlingsscenen för några år sedan. Många förknippar Berndt med hans enorma framgångar i sulkyn, men för mig är Lindstedt mycket mer än de stora rubrikerna och de stora scenerna världen över – det är hans väg till alla framgångar som kanske fascinerar mig allra mest. Redan när jag var ung fick jag den enastående möjligheten att vara med och delta i fortkörningen inne på Solvalla tillsammans Berndt Lindstedt och hans mångårige kompanjon Håkan Wallner. Varje måndag och torsdag satte jag mig upp bakom någon av stallets hästar, vilket senare ledde till att jag fick köra många av deras fina travare i amatörloppen, något jag är evigt tacksam för.
Det som betydde allra mest för mig, var när jag fick träna häst tillsammans med Berndt. Han var inte bara perfektionist och pedant, ingen kunde köra efter klockan som Berndt Lindsted. Att följa Berndt när han tränade en unghäst från ”start till mål” var helt enkelt enormt lärorikt. Som kusk var han den främste, andra par utvändigt var aldrig ledigt när Berndt Lindstedt körde – den positionen satt han alltid själv i. Det var heller aldrig något strul alla de gånger Berndt satt i tävlingssulkyn – han gjorde den svåra konsten att köra häst enkel.
Många gånger följde jag Berndt Lindstedt när han körde lopp genom kamerans hjälp och han var sannerligen ingen vän av stora gester. Han tog aldrig till överord efter någon stor seger, men vid något enstaka tillfälle hände det att han lyfte lite försiktigt på högerarmen. ”Man kan vara glad ändå”, konstaterade Berndt ofta till mig. Jag vet att han sätter segern i Prix d´Amérique med Dart Hanover högst på sin lista över alla stora triumfer och vet också att Dart Hanover tillsammans med duon Pershing och Armbro Goal är de bästa hästar han tränat under årens lopp. Nu rundar Berndt Lindstedt 70 år – det är ingen ålder för en ung man som sett likadan ut i alla år.

Stefan ”Tarzan” Melander